Cider Budapest's Fan Box on Facebook

Cider Budapest on Facebook

Almaborok vagy almasörök újra

Nem olyan régen, decemberben kezdtem kalandozni az almaborok világában. Cseppet pontosabban fogalmazva: brit típusú, szénsavas almaborokat, azaz cidereket kóstolgattam. Már akkor rájöhettünk, hogy készítés módja tekintetében a cider inkább bor, viszont csomagolás, marketing és fogyasztás szempontjából inkább a sörhöz áll közelebb. Ez persze nem véletlen, hiszen például az angol piacvezető Bulmers jelenlegi tulajdonosa nem más, mint a Heineken. Az előző etapba négy angol cider került, ennyi most is lesz majd, kiegészülve egy ír és egy belga versenyzővel.


Magners Original Irish Cider

Egészen 1999-ig csak Írországban volt kapható a Magners. Pontosabban ott sem, hazájában ugyanis nem Magners-nek, hanem Bulmers-nek hívják. Pedig a cég alapítója William Magner volt 1935-ben, ő azonban két évvel később összeállt a már akkor is híres angol H.P. Bulmer Company-val, majd 1949-ben kivonult az üzletből. Így persze már nem csoda, hogy a Bulmers név került előtérbe. Mivel azonban ezt a nevet az ír cég Írországon kívül nem használhatta, így a nemzetközi piacok meghódítása során visszatértek a Magners névhez. A hódítás igen sikeres volt: például 2000-ben úgy mutatkoztak be New Yorkban és Bostonban, hogy alig három hónap alatt kétmillió palack Magners Irish Cidert adtak el.

Félszáraz, alkoholtartalma 4,5%. Telt borostyánszínű réz és narancs reflexekkel. Illata egyáltalán nem direkten almás, inkább olyan, mintha szeletelt almát és sajtot a borospincében hagytunk volna egy éjszakára. Egészen borszerűen komplex, lehetne akár egy nem túl bonyolult furmint is. Buborékjai aprók, kellemesen szúrósak, élénkek. Íze is szép összetett, nem csak sima alma, hanem egyéb gyümölcsös, tésztás jegyek is vegyülnek bele. Kellemes egyensúlyban van: se nem édes, se nem fanyar. Utóíze hosszú és finom. Talán a legjobban ez tetszett az összes közül.

Azt mondják, ők a világ legnagyobb cider készítői. A brit cider bölcsőjében Herefordban alapította a céget Percy Bulmer a helyi lelkész fia. Hallgatott édesanyja tanácsára, miszerint étellel vagy itallal kapcsolatos üzletbe vágjon bele, hiszen az sosem megy ki a divatból. Jó döntés volt: a Bulmers jelenleg az Egyesült Királyság 5 millió hektoliteres cider fogyasztásának 65%-át biztosítja. Érdekes volt olvasni honlapjukon, hogy a kezdetekben vadélesztővel dolgoztak, és sokszor savanyú lett a cider (nemcsak a szőlő), mígnem az 1890-es években Dr. Herbert Durham az egyik tulajdonos iskolatársa sikeresen izolálta az erjedéshez szükséges cider élesztő kultúrát. Innetől biztosítva volt a konzisztens erjedés, ami a nagyüzemi ciderkészítés kezdetét jelentette.

Bulmers Original Cider

Fényes, narancsos borostyán színű. Illata hasonlít a Magnersre, de frissebb és kevésbé összetett. Kissé sauvignon blanc-os, talán hasonló az élesztő? Kellemesen gyümölcsös, nagyon könnyed, talán kicsit túlzottan is. Van benne a Gaymershez hasonló üresjárat. talán nem is csoda, cimke szerint ő almabort tartalmazó ital 66% almaborral. Ez kicsit szíven ütött. Utóíze kedves, de nem túl kitartó.

Westons Premium Organic Cider

Ennyiféle cider között kell hogy legyen legalább egy organikus is. A nálunk legnagyobb választékban kapható Westons igen széles termék skálájából nem hiányozhat az ilyen. Félszáraz, alkoholtartalma 6,5%. Kissé narancsba hajló aranyszínű. Intenzív, tiszta érett alma illata van. Mintha most reszelték volna le és épp kezd kissé megbarnulni. Szájban is nagyon zamatos, finom, intenzíven almás. Szélesen beteríti a nyelvet, buborékjai és savai viszont nehezen bírnak ezzel súlyos gyümölcs hömpölygéssel vagy csak a simaságot elősegítő maradékcukor sok benne nekem. Utóíze tartalmas és kitartó. Ő aztán tényleg kívánta a jeget.

Westons 1880 Extra Strong

A cég alapításának százhuszonötödik évfordulójára dobták piacra, úgy tűnik sikeres lehet, hiszen az már lassan öt éve volt. Persze az ilyen ünnepre dukál a magasabb alkoholtartalom, pontosan 8,2%. Félszáraz. Mély aranyszínű ismét egy kevés naranccsal. Kezdetben tiszta alma illatú majd inkább almásrétest, karakteres érett sajtot lehet kiszagolni belőle. Határozott, éles, pergős buborékjai vannak. Szükség is van rájuk, mert meglehetősen édes, tömören gyümölcsös a korty. Ő is jéggel, jéghidegen tud igazán frissítő lenni. Engem nagyon emlékeztetett a 100%-os almalé ízére, azt is inkább csak felvizezve szeretem inni. A sok ízből marad a lecsengésre is persze, jó hosszan. A magas alkohol szinte észre sem vehető benne.

Stassen Over Ice

A kakukktojás belga cider, de amúgy egyáltalán nem lóg ki a sorból. Alkoholtartalma 6%. Sötét borostyán színű narancsos reflexekkel. Közepesen intenzív, tiszta, természetes és vonzó illatú. Érett alma, valami jófajta de csak két három hónapig érlelt kemény sajt, és egy kis traubiszóda. A korty határozottan, de nem túláradóan gyümölcsös, buborékjai picik és erőteljesek. Nagyon szép egyensúlyban van benne a gyümölcs a cukor és sav: nem túl édes, de nem is fanyar. Utóíze közepesen hosszú és nagyon finom. Az egyik legjobb a sorból.

Westons Old Rosie Cloudy Scrumpy

Szűretlen cider, ezáltal már ránézésre is más, mint a többiek. Alkoholtartalma is magasabb az átlagnál: 7,3%. Homályos, opálos, mintha fantát és szűretlen búzasört öntöttem volna össze. Illata intenzíven almás, az a kicsit állott, lepényhez már becukrozott szeletelt fajta. Egy kis joghurt, és megint valami élesztős tésztás vonal. Kóstolva is nagyon erőteljes, mindenből van benne bőven: gyümölcsözön, derekas savak, egyszerre édes, fanyar és még sós is. A szénsav diszkrétebb, efelől akár lehetne egy erjedésben levő bor is. Persze a lecsengése is nagyon hosszú és finom. Sűrűsége miatt inkább kortyolgatós, mint könnyed, igazi különlegesség.

Jó kis kaland volt, nagyon nagy meglepetések azért nem értek, a borról nem fogok leszokni. Sör helyett viszont, biztos lesz majd olyan, hogy cidert kérek.

Nincsenek megjegyzések: