Cider Budapest's Fan Box on Facebook

Cider Budapest on Facebook

Almaborok vagy almasörök

Cider kalandok – első rész

Cider van sokféle: szénsavas és mentes, ezeken belül száraz, félszáraz, félédes és édes. Van ízesített, bio, szűretlen, és akkor még nem is beszéltem a körteborról, ami igazából nem is cider, hanem perry. Bár sokszor mégis pear cidernek nevezik az egyszerűség kedvéért, amit az egyszerűek kevéért hiba lenne körte almabornak magyarítani. Az Egyesült Királyságban a legnépszerűbb, ahol szinte minden pubban csapolják, ott is kóstoltam először két sör, pontosabban bitter között. Talán ez utóbbi körülmény tehet róla - lehet, maga a cider sem volt túl nagy szám - én mindenesetre akkor maradtam a sörnél. Most sem fogom ezúttal a szőlőt végleg almára cserélni, az viszont biztos, hogy gyakrabban fogok cidert inni, mint eddig tettem.

Itthon is egyre többfelé és egyre többféle ciderhez lehet hozzájutni, úgy látom, erről forgalmazóként főleg a Cider Budapest tehet. Éttermek, kocsmák, pubok itallapján általában a sörök közt kezd feltűnni egy-két esetleg több cider. Aki otthon szeretne cidrizni, annak a British Store-t tudom ajánlani, náluk találtam a legnagyobb választékot. Ha tud valaki még jó lelőhelyről, ne legyen rest vagy önző, ossza meg velünk.

A szénsavas almaborokra azt mondják, jó sok jégre kell őket tölteni, úgy az igaziak. Persze ilyenkor aztán igazán frissítőek, ropogósak, csúsznak, mint a veszedelem. Az egyik vezető márka, a Westons már azt is megoldotta, hogy a jég elolvadva se rontson az ital minőségén, ezért ciderből készült jeget csapolnak a korsóba. Egyelőre ez még nem érhető el nálunk, így maradnak a jó nagy kortyok. Én azonban nem ragaszkodom a jéghez, simán hűtőből is ízlenek a ciderek. Sőt bevallom - bár igazi cidermasterek ezért kinevethetnek - kipróbáltam úgy is, hogy extra nagy borospohárba töltöttem kb. egy decit, hagytam melegedni cseppet, és megforgattam, mint egy tisztességes bort szokás. Főleg illatban hatalmas a különbség a jeges korsós szervírozáshoz képest, amin bizony nem csodálkozik az alkesz, aki kóstolt már valaha bort jó kis húsvéti szabadtéri fesztiválon kellemes, tavaszias hat és fél fokban melengetve poharát. Az alábbi négy cidert mindhárom (jéggel, jól behűtve, illetve fehérboros hőmérsékleten borospohárból) módon kóstoltam, így állt össze a kép róluk.

Gaymers Original Cider

Honlapjuk szerint a világ második legnagyobb cider készítői, és persze ez a cider a legnépszerűbb a jégretöltős (over ice) kategóriában. Félszáraz, alkoholja 4,5%, egy pintért azaz 568 ml-ért 689 Ft-ot kell fizetni. Narancsos, karamelles, szép telt színű. Illata élesztős, almás, kissé szénás és virágos, visszafogott. Nem sörös jellegű, hanem inkább nagy és gömbölyű buborékjai intenzív, sima pezsgést hoznak. Friss, kissé semleges ízű, a gyümölcs nem túl karakteres benne, talán a korty végén hangosodik fel némileg. Van benne egy csepp füstös, mellékízes szál is, ami tőlem elveszi a teljes tisztaság érzetét. Ennek ellenére jól csúszik, az alkohol szinte teljesen észrevehetetlen.

Stowford Press Medium Dry

A nálunk legnagyobb választékban megtalálható Westons terméke. Kezdő cider fogyasztóknak és hölgyeknek ajánlják, nálunk 330 ml-es üvegben kapható, félszáraz, alkoholtartalma 4,5%, ára 465 Ft. Sötét borostyán, nehéz aranyszínű. Nagyon intenzív, érett almásrétes illata cseppnyi sajtos büdösséggel van fűszerezve - alighanem az élesztő kandikál ki. Kóstolva is telt, a gyümölcsösség, nem is a szénsav szúr nyelvet először. Meleg karakterű, gazdag, almás zamata árad, buborékjai kicsit nehezek, darabosak, de azért kellemesek. Az alkohol benne sem érezhető. A nagyon telt zamatok miatt nekem jobban esett megfontoltabban kortyolgatni.

Westons Premium Cider

Napjaink cidere egy tradicionális cider készítő elsőrangú pedigréjével - mondja róla a szlogen. Félszáraz, használt tölgyfahordóban érlelt, alkoholja 4,5%, 330 ml ára 435 Ft. Sötét, barnába hajló borostyán színű. Illata inkább visszafogott, nem is annyira egyértelműen almás, ugyanis az élesztő téliszalámi képében előtérbe oson. Kóstolva kevésbé telt, nem olyan direkten gyümölcsös, mint a Stowford Press. Buborékjai viszont szebbek, simábbak pedig többen vannak. A mai négy közül a legfanyarabb, a szénsav mellett legszebb savakkal rendelkező cider, ami egyfajta visszafogott eleganciával ruházza fel. Tiszta, jóízű, frissítő és a leghosszabb, legszebb utóízzel büszkélkedhet ebből az eresztésből.

Westons Oak Conditioned Medium Sweet

Félédes, használt tölgyfahordóban érlelt cider. Alkoholtartalma 4,5%, a félliteres palack ára 635 Ft. Meglepő módon a leghalványabb színű ebből a négyesből, ami szép aranysárgát jelent. Közepesen intenzív, téliszalámis, ugyanakkor friss almás illatú. Kóstolva itt van leginkább szükség a szénsav támogatására, hiszen még így is majdnem billen az édesség felé. Szerencsére azonban a buborékok pezsgése nem hagyja leülni, sőt szépen kiemeli krémességét, hovatovább nem véletlen a hordóhansúly a cimkén sem talán. Egyéb savakban viszont nem áll olyan jól, így a korty közepén levő teltség után igencsak rövid a lecsengése, és bizony nem is tud olyan üdítő lenni, mint a többiek.

A következő részben a címben felvetett dilemmáról is szó lesz, és persze újabb cidereket bontok. Igyanak velem.

Nincsenek megjegyzések: