Cider Budapest's Fan Box on Facebook

Cider Budapest on Facebook

Cider. Almaborok a magyar vendéglátóhelyeken

A HOL Blog tett közzé egy rövid interjút a Westons Ciderrel... nem hosszú, de érdemes elolvasni.

Cider. Almaborok a magyar vendéglátóhelyeken


A cider nem sör, nem bor, nem is pezsgő, viszont mindháromból van benne valami: szénsavas, gyümölcsből erjesztik, és alkoholos. Leginkább olyan, mint a cider. Magyarországon eddig nagyítóval keresték azok, akik külföldi útjuk során kóstolták és megkedvelték. Most viszont a Rapid’92 Kft. megkezdte a hazai vendéglátásban Anglia prémium almaborának kizárólagos forgalmazását. Erről az újdonságról beszélgettünk a cég ügyvezető igazgatójával, Nyers Gézával.

A cidernek nemcsak többféle fajtája, hanem számtalan gyártója is létezik. Melyiket választották partnerüknek, és miért?
Egy olyan angol, Herefordshire-i céget, amelynek termékei ma is hagyományos módon készülnek, és amelynek története garanciát jelentett számunkra a cider kiváló minőségére. A Westons cég ma is független családi vállalkozás, amelynek termékei a prémium kategóriába tartoznak. Több mint száz éves a múltjuk, akkor kezdte el az ősük, Henry Weston egy kis településen a gazdálkodást és a borkészítést almából. Azon a vidéken a ciderkészítésnek és fogyasztásnak nagy hagyománya volt. Henry Weston volt az, aki megteremtette az almabor nagyüzemi termelésének feltételeit - természetesen a kornak megfelelő eszközökkel -, és az ital népszerűsítésében jó társra talált Radcliffe Cooke-ban, aki parlamenti képviselő volt, és akivel szövetkezve elérték, hogy a cider nemzeti itallá vált.

Mi változott az angol termelésben az elmúlt száz év alatt?
Csupán a gyártóeszközök korszerűsödtek. Maradt a régi recept, a technológiai sorrend, és, ami számunkra nagyon fontos volt, az az értékesítési forma is, ami naggyá tette a Westons cidert. Ennek az a lényege, hogy ajánlással terjesztették el az új körökben ezt az italt, a gyártás során pedig maximálisan alkalmazkodtak a vevő igényeihez. Ennek köszönhető, hogy ma már nagyon széles a termékpaletta, a bio cidertől a kifejezetten magas alkoholtartalmú almaborig.

Hogyan készül ez a termék?
Csak kiváló minőségű alma lehet az alapanyaga. Az a fajta a legmegfelelőbb, amelyik apró, kemény, rostos, és keserű. Az úgynevezett keserű-édes és a keserű-éles fajta erjesztett levének keveréke adja a cider erős, jellegzetes ízét és aromáját. Ezt annak is köszönhetik, hogy az alapanyagot nem géppel szedik le a fáról, hanem kézzel lerázzák, majd mossák, aprítják, és pépesítik. A pép a légyűjtő tartályba kerül, és a levéből lesz az almatörkoly. Viszonylag alacsony hőfokon, 5-10 C° között erjesztik, az ekkor keletkező szén-dioxidtól lesz enyhén buborékos. A lének néhány hónapos érési időre van szüksége ahhoz, hogy a zamata kifejlődjön. Hagyományosan tölgyfahordóban fermentálják és érlelik, akár nyolc hónapon át, végül tisztítják, édesítik, hűtik és - a termékfajtától függően - még dúsítják szénsavval.

Miért ezt az évet választották arra, hogy elkezdjék a Westons Cider nagykereskedését a hazai vendéglátásban?
Mára kialakult az az igényes vendégkör, amelyik szereti és igényli az újdonságokat, a különlegességeket. Akik sokat járnak külföldre, biztosan találkoztak már a Westons Cider valamelyik fajtájával, ám itthon idáig nem volt kapható.

Hányféle terméket kínálnak a vendéglátóknak?

A legismertebb Westons cidereket: a prémium minőségű, félszáraz 1880-at a cég fennállásának 125. évfordulójára készítették, jellemzője a halvány borostyánsárga szín és a dús íz. A ciderek alkoholtartalma különböző, 6-8 százalék között változik. A Strong extra dry például nagyon száraz. A tradicionálisan készített Strong medium dry az egyik legkedveltebb Nagy-Britanniában. Ugyancsak sok rajongója van a félédes Strong medium sweet-nek, ami sokféle keserédes almából készül. A különlegességek, mint például a díjnyertes Old Rosie Scrumpy nem félliteres, hanem 330 és 660 ml-es palackban kerülhet a vendég asztalára, ez utóbbinak az a különlegessége, hogy szűretlen, és magas az alkoholtartalma. Forgalmazzuk többek között a bioalmából készült Westons Organic Cider-t is, és a legkiválóbb termékeket három darabos, stílusos, Premium pack csomagolásban.

Mennyibe kerülnek a Westons almaborok?

A minőségtől függ az ár, de általában a prémium sörökéhez hasonló.

A tradicionális cider almabor, de készülhet körtéből is, akkor pearl-nek, vagy perry-nek hívják. Alkoholtartalma körülbelül akkora, mint a söré. Az extra száraztól az egészen édesig többféle variációban készül, és van dúsan, vagy „csendesen” szénsavas. Vannak olyan változatai, amelyeket télen forrón fogyasztanak. Persze nem elsősorban gyógyhatása miatt - bár az sem elhanyagolható -, hanem kellemes íze miatt. Pedig nem véletlenül lett kedvelt ital a nyugati országokban: sok antioxidáns és többféle fenolt tartalmaz, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát.
Az almából erjesztett alkoholos - vagy alkoholmentes - sör kedvelt ital elsősorban Nagy Britanniában, és Kanadában, Ausztráliában is. Ugyanarra a termékre gondolnak, akik cidernek, cidre-nek, sidra-nak, apfelwein-nek, apfelmost-nak, saurer most-nak nevezik. A cider eredete a héber shekar - erős, erjesztett ital - szóra vezethető vissza, ami cisdcre-ként jelent meg a régi francia nyelvben, ők így hívták az almabort.

Nincsenek megjegyzések: