Cider Budapest's Fan Box on Facebook

Cider Budapest on Facebook

Hazai cider teszt 1-2. rész

Az Index fórumán találtuk a lenti cider tesztet, amelyet itthon végeztek, érdemes elolvasni, szerintünk szép munkát végeztek a srácok...


Én Londonban találkoztam először a ciderrel. Ott elég népszerű, mondjuk a sör után a második. Egyes márkákat gyakran nők isznak (ők amúgy is sűrűbben isszák a sörnél), mint pl. a Bulmerst, míg a Strongbow inkább a férfiak által kedvelt. Amikor legutóbb hazajöttem Magyarországra, úgy döntöttem két haverral, hogy csinálunk egy tesztet az itthon kapható ciderekről A British Store-ban épp kapható összes ciderből vettünk legalább egy üveggel/dobozzal, mémelyikből többet is. Ehhez a kollekcióhoz hozzácsaptunk még egy Londonból frissen hozott Aspallt és Henry Westons Premiumot is. A két napig tartó tesztet hárman végeztük el és érdekes módon a véleményünk meglehetősen egyezett arról, melyik termék mennyire jó.

Íme a teszteredmények:

Blackthorn - nagyon ecetes 6

Gaymer's Olde English savanykás, de elég karakteres - 7 (kiváló az ár-érték aránya, mert olcsó és 500ml!)

Bulmers Original - édeskés, de kicsit híg 7,5

Gaymers Pear 8,5 - finom, letisztult, de kissé drága

Strongbow savanykás, de elég erőteljes és pezsgő - 7 (ár érték arányban nem túl jó)

Westons Stowford Press - enyhén cefrés, hordós jelleg - 9 (drága, minőségi termék).

Aspall Dry Premier Cru - pezsgőszerű, karakteres, kellemesen fanyar. száraz jellege ellenére kevés a savtartalma. az egyik legjobb cider 9

Magners Irish Cider (original) - zamatos, letisztult - 8

K - keserű és fanyar - 6

Magners Irish Pear Cider - kristálytiszta és érezhető, édes körteíz - 9,5 (sajnos drága)

Gaymers Orginal - tiszta, erőteljes, édes, kicsit vizes lecsengéssel - 8

Westons Old Rosie cloudy scrumpy - erjedt, mustos, erős - alkalmakra kiváló, magas minőségű - 8,5

Henry Westons Vintage Special Reserve - erőteljes, nemes, kicsit kesérnyés utóízzel - 9

Henry Westons Premium - gyengébb, édes, mustos kicsit túlerjedt hordós ízzel - 9,5

Westons Premium Organic Pear Cider - zamatos, kicsit mustos, hordós utóízzel - 9,7


HAZAI CIDER TESZT - 2. FELVONÁS

A legutóbbi trió újabb tesztre ült le. Ezúttal a Stassen és a Westons itthon kapható termékskáláját próbáltuk végig, de a jó öreg Magnerst is bevettük a kóstolóba, referenciaalapként. Mindig szem előtt tartjuk, hogy italok közt igazi rangsort csakis úgy tudunk kialakítani, ha egymás mellett kóstoljuk őket: a célra két nap bizonyult ideálisnak.

STASSEN GYÜMÖLCSÍZŰ CIDEREK

Belga termék, alapvetően más karakterrel és célközönséggel, mint az angol almaborok.

Túlnyomórészt hagyományos, almából készült cider és gyümölcslék keveréséből készül e termékcsalád. Mind az öt változatról elmondható, hogy rendkívül ízletes, üdítőszerű ital, gyenge alkoholos tartalommal. Kifejezetten jó nyáron, hűsítő gyanánt, kötelezően jéggel. Aki nem kedveli az alkoholt, ill. gondolunk itt a lágyabb ízek kedvelőire és a hölgyekre, azoknak ideális választás lehet. Zoli tesztkolléga felesége a Westons és Magners helyett egyértelműen a Stassen gyümölcsös cidereit részesítette előnyben.

Stassen Barack 0,75 - 5%

Kellemesen édes íze van, amiben fanyarságnak vagy keserűségnek nyomát se tapasztaltuk.

90% (Kategóriáján belül 100% is lehetne az értékelés, hisz hibátlan a maga nemében, de az árakat és a Westons cidereket is figyelembe véve maradtunk a 90%-nál).

Stassen Licsi 0,75 - 5% Kellemesen édes íze van, enyhe fanyarsággal.

88%

Stassen Egzotikus 0,75 - 4%

Az eddigi legédesebb, igen magas gyümölcstartalommal. Leginkább nyáron, egy tengerparton tudjuk elképzelni az életet vele. Jellegzetes koktélparti ital. Mindenképp felrázva fogyasszuk.

86%

Stassen Erdei Gyümölcs Koktél 0,75 - 5% Édes, főként az eper és szederfélék zamata érződik rajta.

84%

Stassen Bodza 0,75 - 5%

Az almához legközelebbi ízt talán ez nyújtja, jól sikerült.

88%


ALMABOROK (WESTONS, MAGNERS, STASSEN)

Számunkra a Westons szó egyet jelent a minőségi cider fogalmával. Szerencsére meglehetősen széles a Westons termékskála, így mindenki találhat magának megfelelőt. Vannak kesernyésebb, mustosabb, alkoholosabb változatok, de olyan is, amelyikben a szénsav kevesebb.

Westons 1880 Extra Strong Premium Cider 500ml 8,2%
Már az illata is lenyűgöző, karakteres íz jellemzi. Komoly, alkalmi jellegű kategória akár egy üveg Tokaji Aszú. Az alma erjedt ízét adja vissza, enyhén kesernyés zöngével. Gyors lecsengésű.

94%

Westons Premium Cider 330ml 4,5%

Nem erőteljes, inkább üdítőszerű. Nem kesernyés, ellenben enyhén savanykás. Ízvilága tiszta, nem kifejezetten komplex cider. Könnyű fogyaszthatóságával tűnik ki, de mégis érinti a felsőkategóriás italok minőségét.

88%

Westons Stowford Press félszáraz cider 330ml 4,5%

Igazi nemes ital. A ciderivók egyik kedvence lehet, hisz mindhárman egyetértésben jelentettük ki, hogy a mai nap egyik legjobbja. Mindenki kedvelheti: az is, aki az édesebbet, és az is, aki a keserűbbet keresi. Enyhén savanykás, hordós jellegű íz jellemzi. Könnyedebb, de jellegzetes Westons mind minőségben, mind karakterben.

95%

Westons Old Rosie cloudy scrumpy 330ml 7,3%

Erjedt, mustos, erős ital az átlagosnál nagyobb alkoholtartalommal - alkalmakra kiváló, magas minőségű.

85%

Westons Oak Contitioned Medium Sweet 500ml 4,5%

Tölgyfahordóban érlelt szénsavmentes, borhoz hasonló jellegű cider. Barackos iceteahez hasonlítható az íze. Édes lecsengésű, könnyedebb fajta.

90%

Westons Premium Organic Cider 500ml, 6,5%

Az átlagosnál magasabb az alkoholtartalma, 2% különbség is nagyon érezhető. Erőteljes, pezsgő. Enyhén fanyar utóíz jellemzi.

85%

Stassen Belgian Apple Cider 0,33 6%

A Westons Premiumra hasonlít talán ízvilágban leginkább. Viszonylag könnyedebb, enyhén semleges utóízzel.

70%

Magners Irish Cider Original 330ml 4,5%

Könnnyedebb, hölgyek számára is fogyaszthatóbb, üdítőszerűbb cider. Ízvilága letisztult, nem keserű. Az egyik legjobb itthon is kapható alambor – a viszonylag alacsony pontszám csak az erős mezőnynek köszönhető.

80%


KÖRTÉBŐL KÉSZÜL CIDEREK

A Stassennek a gyümölcsízű cidereit tartjuk a legjobbnak, körtékben inkább a Magners és a Westons organikus cidere az uralkodó.

Stassen Pear 330ml 6%

Kicsit kesernyés, körteízt inkább csak nyomokban érzünk fogyasztásakor. Kellemesen szénsavas. Véleményünk szerint az enyhe ízű cidereknél alacsonyan kell tartani az alkoholszintet. Továbbra is azon a konszenzus, hogy a Stassennek a 750ml-es gyömölcsös ciderei a legjobbak.

70%

Magners Pear 330ml 4,5%

Könnyedebb, kellemesen enyhe ízű cider édeskés, enyhén savanyú utózöngével.

85%

Westons Organic Pear Cider 500ml 6%

Enyhén cefrés íz ad karaktert neki. Rendkívül zamatos termék, enyhén mustos, hordós utóízzel. A vélemények megoszlanak ezúttal: János szerint a legjobb Westons, ellenben ketten a Stowford Pressre szavaztunk.

95%


VERDIKT

Ketten a Westons Stowford Press cidere mellett tettük le a voksunkat. A teljes Westons termékskálát figyelembe véve ezt tartottuk a egyik legkiegyensúlyozottabb italnak. Ráadásul az ára is kedvező és könnyebb hozzájutni Magyarországon (ha jól tudom, a Tesco is forgalmazza). Harmadik tesztalanyunk a Westons organikus körteciderét tartotta a mai nap legjobbjának.

Hölgyeknek, ill. a kellemesen édes ízek kedvelőinek egyértelműen a Stassen gyümölcsízű ciderei jelenthetik a nyerő választást.

Tesztgyőztes: Westons Stowford Press

Ajánlott vétel: Westons Organic Pear

Különdíj: Stassen Gyömölcsízű ciderei

Nincsenek megjegyzések: