Az almabornak ugyanolyan jótékony hatása lehet az egészségére, mintha almát rágcsálna az ember, állítják skót tudósok.
A glasgow-i egyetem kutatói szerint az angol szénsavas almabor, a cider ((szájder)) olyan fenol-antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek a szívroham és rák elleni védekezésben komoly szerepet játszhatnak.
A tudósok azt már megállapították, hogy néhány almafaj fenol-tartalma az erjesztés után is magas marad.
A kutatás következő szakaszában arra keresik a választ, hogyan szívódnak fel az emberi szervezetben ezek a vegyi anyagok.
A kisérleteket 12 önkéntesen végzik, akik az antioxidánsokat csak almabor formájában fogyaszthatják.
Nagy-Britanniában az ital gyakorlatilag minden kocsmában (pub-ban) kapható. Általában az almaborhoz kötődik a brit serdülők első ismerkedése az alkohollal.
Statisztikai adatok szerint a brit alkoholpiac több mint 5 százalékát az almabor uralja.
Az utóbbi időben a "szájder" ismét a legnépszerűbb italok közé került, hiszen savanykás íze üdítő és kisebb az alkoholtartalma, mint a legtöbb söré.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése