Cider Budapest's Fan Box on Facebook

Cider Budapest on Facebook

A jégre töltött almabor nem tanít ész nélküli rövidezésre

Ez a cikk az Index egyik rovatában a Dívány-on jelent meg, annak is Spicc nevű részlegében, amelyben gyümölcsborokkal foglalkoznak, és ezen belül természetesen az almabor kihagyhatatlan lett volna manapság...

Tápláló almabor őszre

Létezik csipkebor, fügebor, körtebor, áfonyabor, gyömbérbor, akácbor, szilvabor, és a lista még hosszan folytatódik. Igazából nem is új dolgok ezek, már az ókorban is előszeretettel kísérleteztek gyümölcsborokkal azokon a területeken, ahol az érintett gyümölcsök megteremtek.

Május 12-én rendezték meg Herefordban a Cider Múzeumban a Nemzetközi Cider & Perry Versenyt, amelyen a Westons Cider a Száraz Ciderek kategóriában és a Perry (körte cider) kategóriában is díjat nyert. Díjakat a Westons Cider nem először nyert ezen a versenyen, így a mostani győzelemmel együtt már győzelmi sorozatról is beszélhetünk.

A cider, vagy más néven almabor vagy almasör, egy jellemzően almából, erjesztéssel készített, kellemes, üdítő jelleggel bíró szénsavas alkoholos ital, amelyet jégre töltve fogyasztanak. A poharat teletöltik jéggel és erre öntik rá az almabort, amely ilyen formában nyeri el optimális fogyasztási hőmérsékletét. Szénsavassága, üdítő, hűsítő jellege - főleg nyáron - azonos a sörével, azonban gyümölcsösséggel vegyítve, amely a legjobb rozé vagy fehér borok sajátosságára hajaz. „Az almaborokkal mi a sör és a szőlőbor közti űrt töltjük be” – meséli Nyers Géza ügyvezető igazgató a Cider Budapesttől. „Egyszerűen fogalmazva azok szeretik leginkább az almaborokat, akiknek a sör keserű, a szőlőbor pedig erős. Természetesen ez egy egyszerű látásmód, de végtére is nagyban meghatározza a ciderek létjogosultságát. A Cider Budapest elsőként kezdte el itthon népszerűsíteni az almaborokat. Aktuális stratégiánk, hogy országonként kiválasztjuk a véleményünk szerint legkiválóbb cidert, így jelenleg kínáljuk Anglia (Westons), Írország (Magners), Svédország (Kopparberg), Belgium (Stassen) és Franciaország (DuPont) almaborait, amelyek valahogyan mind eltérnek egymástól, és ettől olyan szép az egész. A legnagyobb választékot is mi kínáljuk, nálunk megtalálható a teljesen bio cider, mindenféle ízesített cider, szűretlen, száraz, félszáraz, félédes, édes, tehát tényleg próbálunk minden igényt kielégíteni. Az almaborok frissességüknek, gyümölcsösségüknek, könnyedségüknek köszönhetik egyre növekvő népszerűségüket ill. a nyugati országokban oly népszerű felelősségteljes italozás egyik zászlósa a röviditalokkal szemben, mivel a fiatalokat egy kultúrált italozásra „tanítja”, nem az ész nélküli „rövidezésre”, amely roppant kártékonyan hat a fiatalok még fejlődő szervezeteire.”

Nincsenek megjegyzések: